Renovera fönster

Att rätt fönster gör hemmet, råder det ingen tvekan om och att uppnå detta kräver ibland att man byter ut sina fönster helt och hållet – men i vissa fall räcker det med att fräscha upp de fönster man redan har för att ge hemmet ett ansiktslyft.

Tidigare har vi fönster (2)tipsat om hur enkelt det är att byta fönster, men det är också lika lätt att fräscha upp de fönster man redan har. Så länge man vet hur man på bästa sätt går till väga för att uppnå detta och det gör man i några enkla steg, vilket är vad Äntligen hemma-profilen Martin Timell tipsar om i en artikel hos Aftonbladet. Men innan man börjar kan det vara bra att veta vad för typ av saker som man behöver i verktygs- och produktväg vid en fönsterrenovering – för det blir en hel del saker när man lägger ihop alla och Martin Timells inköpslista hittar du genom att klicka här.

Så renoverar du upp dina fönster:

  • Steg 1: Ta bort trasiga rutor – undvik att använda fingrarna, använd en hammare och glasskärare istället.
  • Steg 2: Ta bort gammalt kitt med en kittkniv – är kittet intakt kan det sitta kvar men bör tas bort vid minsta antydan till sprickor eftersom dessa kan leda till fuktskador.
  • Steg 3: Ta bort gammal färg genom att slipa – glöm heller inte att tvätta med målartvätt så fett och smuts försvinner innan du går vidare till nästa steg.
  • Steg 4: Behandla träet med olja – använd grundolja tills att träet är mättat, torka då bort överflödig olja med en trasa.
  • Steg 5: Sätt i nya glas – glöm inte att när du beställer glas så ska de vara omkring 1,5 millimeter mindre än ramen de ska sitta i, är det för tajt mellan fönster och ram så spricker glaset.
  • Steg 6: Kitta på nytt – lägg på nytt kitt och var noga att sätta fast maskeringstejp på fönsterrutan för att undvika fula ojämnheter och kladd.
  • Steg 7: Måla om – ta bor maskeringstejpen så fort du är klar med kittandet och sätt igång med målningen när kittet torkat, och måla även det med grundfärg då fäster slutstrykningsfärgen bättre
  • Klart!

Svårare än listan ovan är det inte. Och om man är osäker på vad man ska tänka på i varje steg kan man enkelt kontakta en bygghandel, fönsterförsäljare eller annan kunnig person som kan bistå med sin expertis.