Nu gäller RUT på reparation av vitvaror

Jo, visst är det så att många vitvaror inte har samma typ av livslängd som de hade för flera år sedan. På något sätt har det skapats en växelverkan där konsumenterna hellre köper nytt än att behålla en och samma vitvara år efter år.  Den höga konsumtionen innebär dock stora belastningar på miljön. Därför har nu regeringen infört ROT även på reparation av vitvaror.  

I en tidigare text där vi skriver om billiga vitvaror nämns också att Miljöpartiet hade för avsikt att införa RUT-avdrag vid reparation av exempelvis vitvaror. Det eftersom man vill minska konsumtionen av nya varor då en sådan konsumtion innebär hög belastning på miljön.

På landets olika återvinningscentraler kan personalen vittna om att det slängs saker som knappt ens är använda. Man menar att det är en sorglig baksida av vårt konsumtionssamhälle. I årets deklaration var det därför avdragsgillt att låta någon reparera vitvaran, trots att arbetskostnaden var rätt låg. Många kritiker menar att det är reservdelarna, som vanligt, som kostar pengar. Därför kanske det blir svårt att komma på djupet med problemet.

Öka livslängden på dina vitvaror

Man kan förstås också själv öka livslängden på sina vitvaror. Många tar inte hänsyn till att dessa varor kräver underhåll, utan är på något sätt redan inställda på att köpa ny när deras diskmaskin inte levererar lika bra längre. Men tänk om det var så att du kunde öka livslängden och dessutom få renare disk i flera år? Det är faktiskt inte alls särskilt svårt.