Fräscht i köket och hemmet

Köket är den plats vi befinner oss tillsammans med mängder av olika råvaror och proteiner, så att detta är en plats vi vill och bör hålla rent är en självklarhet – och det finns miljövänliga och enkla sätt att göra detta på.

”Städning kan vara ett riktigt smutsigt jobb med giftiga kemikalier och starka parfymer. Välj hellre att städa miljösmart. Det blir lika rent med ättika, såpa och lite diskmedel.” läs mer här.

städning marmorbänkCitatet ovan handlar om vad man kan använda sig av istället för att använda rengöringsmedel fulla av kemikalier, för det går faktiskt att göra på det viset. I till exempel Svenska Dagbladet tipsar Marie-Louise Danielsson Tham från tv-programmet Rent hus om en hel radda med miljövänliga produkter som man kan ta till sin städhjälp istället. Men visst kan det också vara skönt att slippa städningen helt och hållet, men städa i köket behöver man göra för att hålla det ygieniskt eftersom det är här vi tillagar vad vi stoppar i oss och smuts vill vi ju inte äta. Turligt nog går det att få förstklassig städhjälp i Stockholm av Spodra Lux och det går alltid att be städfirman att respektera att man vill rengöra med miljövänliga produkter. Dock ska man hålla i minnet att det heller inte är alla rengöringsmedel som innehåller farliga kemikalier, vissa är helt utan kemikalier men rengör lika bra för det – så bli inte rädd om städfirman har med sig rengöringsflaskor, för de kan vara minst lika miljö- och ekovänliga som rengöringsmedel man tillverkar själv av till exempel ättika och citron.

Hur städar man resten av hemmet då?

I köket är det som sagt viktigt att allt nästan är kliniskt rent för att hålla rummet så hygieniskt att man kan laga mat där, men i resten av hemmet behöver man inte vara exakt lika noga. I alla fall inte om man ska använda Expressen städlista som referensmall. Där finns nämligen tips på hur man på superenkla sätt kan snabbstäda och hålla snyggt i hemmet utan att egentligen städa allt. Kom bara ihåg att hela hemmet behöver en ordentlig städning med dammsugning, svabbning av golv och avtorkning av möbler minst en gång i månaden i alla fall, för annars är chansen stor att du får en hel del oinbjudna gäster som flyttar in bland dammtussarna – och det vill man ju inte!