Säkerhet i köket

När man har satsat på en köksinredning som man själv tycker om och trivs med är det viktigt att man även reflekterar kring kökets olika säkerhetsaspekter. Något som är väldigt nödvändigt även om det kan verka mindre roligt. Många olyckshändelser kan inträffa i köket, och för att minska riskerna för skador som kan uppstå är det bra att redan innan olyckorna händer ha tänkt på just säkerheten. När man lagar mat är det mycket som kan hända. Stekpannor eller kastruller med varm olja kan fatta eld, plattor kan glömmas påslagna och olyckor kan ske när man lagar maten som att man råkar skära sig.

Vad är det då för säkerhetsutrustning som man kan komma att behöva i hemmet och i köket? Här kommer några av de sakerna som är bra att ha:

  • brandfilt till huset
  • brandsläckare
  • brandvarnare
  • förbandslåda

Har man mindre barn får begreppet säkerhet även andra aspekter när det gäller att skydda barnen från det varma och farliga sakerna som så ofta finns i ett kök, som ett skydd från att sträcka upp händerna på spisplattorna. En del saker behöver man även tänka på själv som vuxen, som att aldrig ställa grytor, stekpannor och kastruller med handtagen ut från spisen och att ha alla farliga vätskor och rengöringsmedel högt och inte längst ner i skåpet under vasken där de lätt kan kommas åt av de mindre barnen. Att ha tänkt på säkerheten även när det gäller barn i huset kommer att göra att man som förälder och vuxen kan känna sig lugnare.