Köksinredning

Det här med att inreda köket är ingen lätt sak. Mycket är det som ska gå ihop och som man ska ta hänsyn till. Dessutom kan renoveringstankar göra projektet ännu mer komplicerat. Vi tänkte ta upp några tips kring köksinredning, både hur man kan gå tillväga och var man kan handla inredningen, för att försöka underlätta lite åt våra kära läsare.

Den senaste kökstrenden vi kunnat hitta är något år gammal, men fortfarande högst aktuell. Arkitekten Johan Engström har tagit med GP på en spaning bland nya trender och klassisk inredning. Vi har tagit del av hans tankar kring köket. Om du är intresserad kan du läsa hela artikeln här.

Trenderna

Köken blir allt mörkare igen. Svarta köksluckor är populära både hos IKEA och Marbodal. Det ska gärna vara likt ett tv-kök som du ser i diverse matlagningsprogram. Det industriella letar sig in i allt mer i köken och proffsutrustning är ett plus. Köken ska numera även vara kök igen, vi går bort ifrån den öppna planlösningen där kök och vardagsrum hängde ihop. Köken ska idag vara effektiva.

Färgerna

Den bästa färgen i ett kök är faktiskt ljusgrå, klassisk KSB-grå. Det gäller både vitvaror och detaljer som Carreramarmor och pärlgrå målade snickerier.

Ljuset

Lysrör fungerar faktiskt väldigt bra i köket. Både i tak och under skåp. Tänk dock inte på sterilt vitt ljus utan jobba gärna med dimmer. Komplettera med fina lampor och levande ljus vid matplatsen. Beställ online för bra pris på riktigt snygga lampor.

Viktigaste inredningsdetaljen

Den viktigaste detaljen är skärbrädan. Helst ska man ha en tung skärbräda och en rostfri bänk, från vägg till vägg. Många gillar natursten av estetiska skäl. Dock krossas glas lätt, vinspill fastnar lätt och det är ganska dyrt. Rostfritt är antibakteriellt, vilket är bättre i köket.

Som avslutning vill vi markera att Johan själv anser att köket är hemmets viktigaste rum eftersom man ofta tillbringar mycket tid där. Tänk på det när du inreder!