Inspireras av utomhuskök

Många uppdaterar och gör om sina kök. Det handlar om nya luckor men också väggar, golv och andra detaljer får sig en uppiffning. Det senaste inom trender handlar just om att man ska använda färger och nya spännande kökslösningar. Trädgården har fått en helt ny betydelse för köken och vi har börjat bygga kök där rabatterna brukade vara. Istället för att plantera blommor så har vi ett skafferi av örter istället.

Vi inreder, dekorerar och renoverar våra hem lika mycket som vi gjort de senaste åren, vi har dock fått en del skillnader i hur hemmen renoveras och en köksinredning behöver inte längre betyda att vi är inomhus. En ny populär fluga som man kan läsa om i de flesta nyhetskanaler är byggandet av kök ute i trädgården. Bland annat hittar man inspiration till utomhusköken hos 99 Kök och i nyhetstidningarna kan man läsa om den senaste bomässans fokus på just köken utomhus.

Varför det är så populärt att bygga kök utomhus är nog för att vi svenskar älskar att grilla på sommaren. Det börjar i den änden och sen handlar det om att man ska utnyttja området ute i trädgården där man planterar sina franska och italienska örter. Att laga mat utomhus är nämligen någon man gjort länge utomlands där vädret tillåter det. Tänk på detta innan ni kör igång:

  • Att dra vatten ut till det smidiga köket är helt ok så länge det är gjort på rätt sätt. Anlita ett proffs som gör det åt er.
  • Gas-, kol-, ved- och elgrillar är det som man kan välja mellan och då är det främst kol och gas som passar då el måste dras och med tanke på att det är utomhus så måste kontakten vara vattentät.
  • Fundera på om ni är sådana som föredrar rostfritt eller sten. De båda alternativen är snygga men den ena kräver lite mer arbete då sten ofta innebär egen montering och liknande.
  • Skippa blommor som tar onödig plats, så lavendel istället, perfekt för matlagning och vackra blommor att titta på. Märk ut resterande örter om du inte kan se direkt vad det är på bladen. Koriander och oregano smakar nämligen ganska olika.