Att skapa rymd och ljus i ett litet hem

Att ha ett hem med mycket ljusinsläpp är något de flesta föredrar. Bor man litet kan dock lägenheten lätt kännas mörk trots stora fönster och många ljuskällor på grund av trånga utrymmen och små rum. Så hur kan man då göra för att skapa en känsla av rymd och ljus även i ett mindre hem?

Öppen planlösning och ljusa färger

Bor man väldigt litet är det bra med öppen planlösning för att öka känslan av rymd, golvyta och ljus. Däremot kan det bli lite problematiskt eftersom man gärna inte öppnar upp till exempel mellan sovrummet och rummet bredvid. I sovrummet vill man självklart kunna vara privat och stänga om sig. Det mest naturliga är antagligen att slå ut väggen mellan köket och vardagsrummet om man vill skapa en öppen planlösning. Problemet med det är att det lätt kan kännas som att matos och annat från köket sprider sig till vardagsrummet om man öppnar upp helt när man bor litet.

Lösningen på det här problemet stavas inredningsglas. Att riva den traditionella väggen och istället sätta upp en glasvägg gör att känslan av öppenhet och ljus ökar markant, samtidigt som ljud och dofter inte sprids mellan de två rummen på samma sätt som om man har helt öppet.

Ett annat sätt att öka den ljusa känslan i ett hem är genom ljusa färger på både möbler och väggar. Att måla både golv och väggar vita och dessutom ha ljusa textilier som gardiner, soffkuddar etcetera gör mycket för hemmets ljuskänsla. Bor man stort är det lättare att komma undan med mörka möbler och färger eftersom ett stort hem sällan känns trångt. Bor man litet är det tyvärr inte ultimat att ha stora tunga möbler i mörka färger om man vill att hemmet ska kännas mer ljust och rymligt än det är.