Anlita hantverkare eller göra arbetet själv?

Medan vissa personer anlitar professionell hjälp vid minsta lilla grej som behöver lagas, fixas eller korrigeras i hemmet så finns det andra som hellre gör i princip allt själva. När det kommer till heminredning och renovering har det blivit allt vanligare att vi Svenskar gör mer och mer på egen hand. Det här beror antagligen dels på att vi idag har både bättre verktyg och metoder för renovering på marknaden vilket gör det betydligt enklare för privatpersoner att sköta olika bygg- och renoveringsprojekt själva. Idag bygger vi heller inte, till exempel, väggfasta kök och garderober på samma sätt som man gjorde förr i tiden. Mycket kommer idag i färdiga delar som i princip endast behöver monteras ihop. Även när det gäller saker som att slipa golv, spackla och måla väggar, slå ut garderober eller skapa öppen planlösning genom att slå ut en vägg, är vi inte främmande för att göra detta själva.

Det finns självklart många tillfällen då det krävs att vi tar in en professionell hantverkare för att göra arbetet. När det gäller till exempel el- och våtrumsarbeten måste alltid att en person med utbildning inom området utföra arbetet. Om en privatperson utan utbildning eller licens ger sig på att till exempel renovera ett bad- eller duschrum med allt vad det innebär så ska man veta att eventuella fel och fuktskador inte kommer att täckas av försäkringen så länge det inte är en våtrumslicenserad person som har gjort jobbet. Samma sak gäller självklart med all typ av elektricitetarbete. När det gäller el finns det mycket som kan gå fel både när själva arbetet utförs och i efterhand. Här krävs det definitivt att en elektriker kallas in och gör allt arbete som har med elen att göra.

Kolla upp vad du som privatperson får och inte får göra på egen hand, speciellt när det gäller vad försäkringen täcker, innan du sätter igång. Förutom det behöver man tänka på att läsa instruktioner noga, be om råd, tips och hjälp av kunniga personer om man undrar något eller kör fast, låta arbetet ta den tid det tar och hellre ta god tid på sig och se till att arbetet blir korrekt utfört än att stressa fram ett resultat och lämna ett halvdant projekt bakom sig.